“Ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων για απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων”

17410324_242063902925544_118918848_n

Σε πλήρη ισχύ μπαίνει το ηλεκτρονικό σύστημα κληρώσεων για απευθείας αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται το γκρίζο τοπίο που διέκρινε τις απευθείας αναθέσεις.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Οι απευθείας αναθέσεις θεσμοθετήθηκαν για την κάλυψη επειγουσών αναγκών δημοσίων έργων, όταν η αξία της σύμβασης είναι μικρότερη από 20000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ανάθεση έργων και μελετών σε ‘ημετέρους’, την αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μέσα από απευθείας αναθέσεις μερίμνησαν για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, όπως σημειώνει το Υπουργείο Υποδομών στην ανακοίνωσή του.

Τι αλλάζει; Με το νόμο 4412/2016 και σύμφωνα με το άρθρο 118 (παρ. 5) οι Αναθέτουσες Αρχές που θα προσφεύγουν εφεξής στη διαδικασία της «απευθείας ανάθεσης» δημοσίων συμβάσεων έργων και μελετών θα το πράττουν μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα δημόσιας κλήρωσης, και όχι κατά το δοκούν, όπως πολλάκις συνέβαινε στο παρελθόν. Ειδικότερα για την επιλογή του αναδόχου θα διενεργείται υποχρεωτικά δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση μέσω του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Κληρώσεων (Κ.Η.Σ.Κ). Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η δημόσια κλήρωση θα διενεργείται μεταξύ συμμετεχόντων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια αξιοπιστίας, τεχνικής και οικονομικής επάρκειας και θα αναπτύσσεται στη Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.  Η διαδικασία σε αδρές γραμμές είναι απλή: η αναθέτουσα αρχή εγγράφεται στο ΚΗΣΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάθε χρήστης, υπάλληλος της αναθετουσας αρχής εγγράφεται υποχρεωτικά στο σύστημα. Κάθε χρήστης εγγράφει στο ΚΗΣΚ τους ενδιαφερόμενους αναδόχους για το συγκεκριμένο έργο. Το σύστημα από μόνο του κληρώνει και αναθέτει τον συγκεκριμένο ανάδοχο για το συγκεκιμένο έργο, ενώ στον ιστότοπο φαίνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν στη συγκεκριμένη κλήρωση.

Γίνεται εμφανές ότι  το νέο σύστημα είναι αδιάβλητο και αποκαθιστά το θολό τοπίο των δημοσίων συμβάσεων. Ένας πυλώνας καταλήστευσης του δημοσίου χρήματος και διαιώνισης του πελατειακού κράτους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταρρίπτεται. Η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστροφή του τόπου…!!!